Wethouder Joke Kruit: “Jullie zijn je gewicht in goud waard”

Tegen alle vrouwen die in deze maanden van de coronacrisis alle ballen in de lucht hebben weten te houden zou ik het volgende willen zeggen: dames; jullie zijn multitaskers en je gewicht in goud waard, want wat komt er veel bij kijken om alle taken uitgevoerd te krijgen.

Als wethouder van Financiën, Kunst en Cultuur, Sport en Participatie genoot ik tot 15 maart ten volle van mijn werk. Het attractieve zit hem voor mij naast het bestuurlijke deel vooral in het omgaan met mensen, het houden van toespraken en het uitdragen van een visie, omdat ik nu eenmaal een mens met een missie ben. Ik kan niet tegen onrecht en dit valt terug te voeren op het feit dat mijn vader aan kanker overleed toen ik drie dagen oud was. Daardoor ben je zonder dat je het zelf weet toch op een bepaalde manier getekend. Echter; deze gebeurtenis heeft mij tevens gevormd.

Sinds 16 maart vergader ik echter met TEAMS vanachter de keukentafel, hetgeen soms tot lachwekkende taferelen leidt. Sommige mensen stellen een leuke achtergrond in, waarvan ik eerst dacht: “Zo; die heeft een leuke inrichting” totdat ik precies dezelfde kamer bij heel iemand anders in beeld zag. Het bijzondere van die achtergronden is dat je haren naar achteren gaan wapperen zodra jij je hoofd beweegt. Soms valt het geluid ineens weg, zodat jeiemand als een vis naar lucht ziet happen. En als de verbinding echt slecht is kan het gebeuren dat iemand een soort van abracadabra spreekt.

Hoewel alle representatieve taken uit mijn functie zijn weggevallen draai ik nauwelijks minder uren. Hoe komt dat? Doordat je het directe oogcontact en deemotie mist en daardoor niet altijd even goed kunt inschatten of je intentie wel is overgekomen. En het zo belangrijke directe contact om even snel iets door te nemen, terwijl je langs een paar afdelingen gaat, is nu vervangen door mailen, bellen of appen; om maar niet te spreken van het gemis van de wandelgangen waardoor je de sfeer kunt proeven rondom de zaken die je onderhanden hebt.

Uiteraard levert het vergaderen via het scherm de tijdwinst van reizen op en leidt het tot kortere, efficiëntere besprekingen, maar het is tevens vermoeiender. Deze coronacrisis heeft echter ook een positieve bijkomstigheid, omdat de wereld in transitie is en de veranderingen op allerlei gebied elkaar erg snel opvolgen. Dat vergt flexibiliteit; een eigenschap waarover wij vrouwen als multitaskers reeds beschikten. Doordat we ons leven van de ene op de andere dag compleet zagen veranderen hebben we ons aan moeten passen aan de omstandigheden en dat kan van pas komen bij het ontwikkelen van nieuwe werkvormen.

Door een combinatie van thuiswerken en bij toerbeurt op de werkplek aanwezig zijn kun je tijd besparen en in volle concentratie effectief werken. Ik verheug me enorm op deze combinatie als sociaal wezen, omdat ik nu eenmaal niet zonder de uitermate waardevolle sociale contacten kan die het werk mij biedt.

Met hartelijke groet,

Joke Kruit,
Wethouder gemeente Schagen.

Het verhaal van Foodsisters

Amande en Janneke Koeman zijn zussen ‘in het echte leven’ en werken samen onder de naam Foodsisters. Koken en lekker eten is hun passie. “Daarom vinden we het dan ook geweldig dat we hier ook ons werk van hebben kunnen maken. We schrijven recepten en weekmenu’s voor onze kookboeken. We vinden het super leuk als veel mensen onze recepten maken. Regelmatig ontvangen we lieve berichtjes van klanten dat ze zo hebben genoten van onze makkelijke recepten. We wensen jullie heel veel succes en plezier bij Kracht on Tour Noord-Holland Noord!”

Nieuwsgierig naar het verhaal van Amande en Janneke of hun recepten? Neem gerust een kijkje op hun website foodsisters.nl of volg hen via social: www.facebook.com/Foodsisters/ of www.instagram.com/the_foodsisters/ of bekijk hun videoboodschap!

Amy van der Ham: “Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel maakt je nog geen ondernemer”…

Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel maakt je nog geen ondernemer. Want laten we eerlijk zijn, een handtekening onder een papiertje kunnen we allemaal zetten.⁠ Het gaat er om wat je daarna doet. En die vervolgstappen kunnen nog best eens lastig zijn. Hoe laat jij je business groeien? Trek je klanten aan? Houd je overzicht?⁠ ⁠ Ik zie vaak dat veel (jonge) ondernemers de weg naar de Kamer van Koophandel weten te vinden en klaar zijn om hun droom te verwezenlijken, maar wanneer het er echt op aan komt valt het ineens toch best wel tegen.⁠ ⁠ Dat is helemaal niet erg, ik heb dat ook nog met regelmaat. Het verschil tussen iemand die een echte ondernemer is of alleen in het bezit is van dat papiertje van de KvK, is dat een echte ondernemer nooit stopt met proberen.⁠ ⁠ Hoe mooi zou het zijn als jij als (beginnende) ondernemer een plek hebt met honderden gelijkgestemden die jou direct kunnen helpen? Waar je met elkaar aan je business bouwt voor de beste resultaten en de beschikking hebt over gigantisch veel expertise? Waarbij je hulp krijgt om je omzet te laten groeien? Waar je zelf nieuwe skills kan leren?⁠ ⁠ Jij zou dat toch ook willen?

Dat kan! Neem een kijkje op mijn website voor meer informatie.

Marjolijn Dölle: “Laat je niet uit het veld slaan”

Marjolijn Dölle (Algemeen directeur Werksaam WF): “Tegen alle vrouwen die in deze tijd hun werk hebben verloren of die hun hoop op een nieuwe baan door de coronacrisis zagen verdampen, zou ik het volgende willen zeggen: laat je niet uit het veld slaan door deze situatie. De wereld is veranderd, maar ook in een veranderde wereld liggen nieuwe kansen. Kijk met een open blik naar kansen die zich nu voordoen, wees bereid om oude ideeën los te laten, kijk naar de positieve dingen.

Heb jij de thuissituatie goed kunnen managen? Kinderen thuis les kunnen geven, alles zo goed en zo kwaad door kunnen laten gaan? Dan heb je dus organisatietalent, geduld, improvisatievermogen en creativiteit. Heb je ondanks het feit dat de sportscholen gesloten zijn toch veel aan je conditie gedaan? Dan beschik je over discipline, doorzettingsvermogen, passie en ambitie. Heb je al je afspraken digitaal door kunnen laten gaan, nieuws en netwerk goed bij kunnen houden? Dan beschik je in ruime mate over digitale vaardigheden en kennis van social media.

Vrouwen hebben vaak de neiging om hun talenten en vaardigheden te bagatelliseren. Maar juist door alledaagse gebeurtenissen, zeker in bijzondere periodes als deze, komen je talenten goed naar voren. Maak daar gebruik van. Laat ze zien, deel ze met anderen, praat erover. Het gaat je helpen om nieuwe kansen te vinden en te verzilveren. Toen ik zelf ooit naar mijn eerste managementbaan solliciteerde, kreeg ik te horen dat ik helemaal geen werkervaring had op dat gebied. Waarop ik antwoordde: “Ik ben een alleenstaande moeder met drie kleine kinderen. Managen is mijn dagelijkse werk, 24/7!” Laat zien wat je in huis hebt, het is meer dan je zelf denkt!”

Speciale boodschap van Annemarie van Gaal voor jullie!